Intoxicaţia cu produse care conţin Xylitol ( gumă de mestecat, pastă de dinţi, unt de arahide etc. )
- pescarudavid
- Nov 11, 2023
- 2 min read
Xilitolul este un îndulcitor natural folosit ca înlocuitor al zahărului în anumite tipuri de produse, cum ar fi :
- gumele,
- bomboanele,
- untul de arahide,
- produsele de patiserie
Xilitolul poate fi găsit și într-o varietate de produse nealimentare, inclusiv:
- creme de protecție solară,
- medicamente,
- paste de dinți și alte produse de igienă orală,
- vitamine și suplimente masticabile,
- cosmetice,
- deodorante și produse de îngrijire a părului.
Siropurile fără zahăr utilizate ca baze medicinale (de exemplu, formulări lichide de gabapentină) conțin, de asemenea, frecvent xilitol. Ingestia de xilitol sau de produse care conțin xilitol de către câini poate duce la dezvoltarea hipoglicemiei și, mai rar, leziuni și/sau insuficiență hepatică. Câinii sunt singurele specii domestice la care a fost raportată toxicoza cu xilitol; pisicile nu sunt expuse riscului de hipoglicemie sau leziuni hepatice din cauza toxicozei cu xilitol.
Patogeneza
La majoritatea mamiferelor, xilitolul nu are un efect notabil asupra nivelului de insulină, dar la câini, xilitolul stimulează o eliberare rapidă, dependentă de doza, de insulină, care poate duce la hipoglicemie profundă. Dozele de xilitol mai mari de 75–100 mg/kg au fost asociate cu hipoglicemie la câini. Unii câini care ingerează xilitol la doze > 500 mg/kg pot dezvolta insuficiență hepatică severă, al cărei mecanism nu este cunoscut. O gumă de mestecat are aproximativ 1000 mg de xilitol.
Semne Clinice
Semnele de hipoglicemie se pot dezvolta în decurs de 30 de minute de la ingestia de xilitol sau pot fi întârziate cu până la 12-18 ore dacă xilitolul se află într-un substrat care încetinește absorbția acestuia (de exemplu, unele produse din gumă).
Semnele clinice ale hipoglicemiei includ:
- vărsături,
- slăbiciune,
- ataxie ( imposibilitatea de coordonare a mişcărilor )
- depresie,
- convulsii și comă.
Semnele de leziuni hepatice pot să nu apară până la ≥24–48 de ore după ingestia de xilitol, deși creșterile enzimelor hepatice sunt adesea detectabile în decurs de 8–12 ore de la ingerare.
Semnele clinice ale leziunilor hepatice includ:
- depresia,
- vărsăturile,
- icterul ( colorarea în galben a mucoaselor ),
- coagulopatia ( tulburări de coagulare a sângelui ).
Tratament
Dacă au fost ingerate cantităţi de >75–100 mg/kg de xilitol, pacienții trebuie spitalizați și măsurate concentrațiile glucozei din sânge; câinilor care ingerează > 500 mg/kg de xilitol ar trebui să li se măsoare valorile hepatice.
Concentrația de glucoză din sânge trebuie monitorizată la fiecare 1-2 ore timp de cel puțin 12 ore, iar valorile hepatice trebuie evaluate la fiecare 24 de ore timp de cel puțin 72 de ore.
Dacă se dezvoltă hipoglicemie, aceasta trebuie gestionată prin administrarea de bolusuri IV de dextroză și/sau glucoză. Hipoglicemia poate persista timp de 24 de ore sau mai mult, așa că tratamentul trebuie continuat până când pacientul își poate menține o concentrație normală de glucoză în sânge fără supliment. Trebuie luată în considerare administrarea de hepatoprotectoare:
- N-acetilcisteina,
- S-adenosilmetionina,
- Silimarina
Cărbunele activat nu leagă în mod corespunzător xilitolul și nu este recomandat.