top of page
Search

Intoxicaţia cu aluat de pâine

Aluatul crud de pâine care conţine drojdie prezintă un pericol mecanic şi biochimic la ingerare. Deşi orice specie este susceptibilă, câinii sunt cel mai frecvent implicaţi din cauza obiceiurilor alimentare neselective.


ree

Patogeneză ( formarea bolii )

Mediul cald şi umed al stomacului serveşte ca un incubator eficient pentru înmulţirea drojdiei din aluat. Masa de aluat în creştere produce distensia stomacului ( stomac mărit în volum ). Când această distensie este suficientă, poate apărea compromiterea respiratorie ( respiraţie îngreunată ).

Produşii de fermentaţie ai drojdiei includ etanolul, care este absorbit în fluxul sanguin, determinând beţie şi acidoză metabolică.


ree

Semne clinice


Semnele clinice timpurii pot include :

  • încercare de vomă

  • distensie abdominală

  • stare de apatie

Cu cât intoxicaţia etanolică avansează, animalul devine :

  1. ataxic ( mers necoordonat )

  2. dezorientat

În final apare :

  • deprimarea Sistemului Nervos Central ( SNC )

  • stare de slăbiciune

  • decubit

  • hipotermie

  • comă

  • convulsii

Decesul este determinat de obicei de efectele alcoolului ( etanolul ), totuşi nu trebuie neglijat potenţialul aluatului de a cauza dilataţie gastrică sau volvulus ( răsucirea stomacului ) la rasele sensibile de câini.


ree

ree

ree

ree

Tratament

La animalele asimptomatice, cu ingestie recentă, se poate încerca producerea vomei, deşi consistenţa cleioasă a aluatului poate face dificilă eliminarea prin vomă.

Apa rece introdusă în stomac poate încetinii rata de fermentaţie a drojdiei şi poate favoriza eliminarea aluatului.

Atunci când animalele au o stare gravă şi nu au reuşit să regurgiteze conţinutul, se recomandă îndepărtarea şi/sau remedierea chirurgicală şi corectarea dezechilibrului metabolic produs de etanol.


ree

 
 
bottom of page